Plastični ili metalni namještaj za terasu?

Nedavno sam se preselio u novi dom i zaokupljao sam sebe pokušajima da sve sobe opremim i namjestim baš onako kako ja želim. Napokon sam gotova s interijerom, pa sad skrećem pažnju na van. Imam lijepo, veliko dvorište s prostranom drvenom palubom koja je savršena za ljetne večere pod zvijezdama ili opuštena druženja s prijateljima i susjedima. Sve što moram učiniti je nabaviti stolove, stolice, a možda i plinski roštilj i bit ću spreman.

Već sam pregledao neke kataloge, ali nisam siguran trebam li nabaviti plastični ili metalni namještaj za terasu. Obje vrste imaju svoje prednosti i nedostatke, pa ću morati još malo razmisliti o ovoj odluci. Možda će pomoći ako navedem dobre i loše točke za svaku vrstu. Pokušajte me podnijeti!

Plastični materijal (zapravo, mislim da je materijal smola) je privlačniji od metalnog vrtnog namještaja jer je jeftiniji i lakši za njegu. Mogu dobiti set od 6 dijelova koji uključuje četiri stolice, stol i golemi suncobran za samo nekoliko stotina dolara. Mislim da je to velika vrijednost i znam da ne bih mogao kupiti metalni vrtni namještaj za istu cijenu. A što se tiče održavanja, nikad se ne moram brinuti da će plastični namještaj zahrđati, a sve što moram učiniti da očistim komade je samo proći crijevom preko njih. Ništa lakše!

Ali s negativne strane, nijedan plastični set koji kupim nikada ne bi bio tako izdržljiv kao metalni namještaj za terasu. Morao bih se brinuti o napuklinama i lomovima, i vjerojatno bih morao kupiti zamjene mnogo prije nego da koristim nešto poput kovanog željeza.

Metalni namještaj za vrt, s druge strane, privlačan je jer je dekorativniji i traje dulje od drugih materijala. Postoji mnogo veći izbor dizajna i stilova od kovanog željeza nego što sam vidio s plastičnim namještajem. Ovo mi je važno, jer pomisao da ću provesti nekoliko godina sjedeći na običnoj staroj stolici od smole nije nešto što mi se sviđa.

Hrđa je stvarno jedini problem zbog kojeg bih se brinuo ako kupim metalni namještaj za terasu. Nema ništa ružnije od tona velikih starih mrlja od hrđe po cijelom namještaju palube, tako da sam definitivno oprezan s ovim problemom. Ali pretpostavljam da ako za početak kupim vrhunski metalni namještaj za terasu i marljivo ga tretiram sredstvom za zaštitu od hrđe, možda ću biti ok.

Pa, nakon ove male vježbe nabrajanja nekih prednosti i nedostataka i plastičnog i metalnog namještaja za terasu, još uvijek nisam 100 posto siguran koja je opcija bolja za mene. Valjda moram izaći i pogledati neke uzorke u trgovinama da vidim hoće li mi nešto zapeti za oko.